Hoe kiest u warmtepompen?

Warmtepompen hebben een gespecialiseerde installatie en expertise nodig om het goed te doen – maar als ze beide ontvangen, vinken ze alle vakjes aan, zegt Tim Pullen.

Een 4kW Earth Save luchtwarmtepomp werd geïnstalleerd in dit energiezuinige zelfbouwhuis op het eiland Man.

Warmtepompen (zowel lucht- als bodembronnen) zijn de aangewezen oplossing voor wie op zoek is naar een hernieuwbaar alternatief voor olie:

Warmtepompen zijn goedkoop te installeren (in vergelijking met andere hernieuwbare energiebronnen en niet veel duurder dan olieketels).
Ze zijn een ‘schone’ energie

Het algemene niveau van begrip van de kant van de installateurs en de industrie in het algemeen is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan, hoewel ze voor veel huiseigenaren moeilijk te begrijpen zijn.

Het vinden van een goede installateur is absoluut cruciaal voor het succes van de hele onderneming.

Ook de stimuleringsmaatregelen van de overheid, die tot maart 2021 van kracht blijven, hebben zich in hun voordeel bewogen. De laatste ronde van wijzigingen in de Renewable Heat Incentive (RHI) betekent dat de tarieven zijn:

10,18p (p/kWh) voor luchtwarmtepompen
20,46p (p/kWh) voor aardwarmtepompen.
De RHI is betaalbaar voor zeven jaar vanaf de datum van installatie.

(MEER: Vraag een offerte aan voor uw warmtepomp)

Warmtepompen: Snelle feiten
We hebben allemaal al een warmtepomp in huis, in de vorm van een koelkast. Warmtepompen verplaatsen eenvoudigweg warmte van de ene plaats naar de andere. Er zijn twee hoofdtypen die in Britse huizen worden gebruikt:

Buizen onttrekken latente warmte van onder de grond (in ‘slinkies’ op basis van sleuven of in duurdere boorgaten).

Typische kosten: 15.000 tot 16.000 pond.
Lopende kosten voor huis met vier slaapkamers: £500 per jaar
Een unit die eruitziet als een externe airconditioningset onttrekt warmte aan de lucht en laat deze door een warmtewisselaar lopen.

Typische kosten: £10.000-£11.000
Lopende kosten voor huis met vier slaapkamers: £703 per jaar
In de regel werken warmtepompen het beste wanneer de aanvoertemperatuur lager is dan de vereiste 60°C tot 70°C voor oudere radiatoren en natuurlijk ook voor warm water.

Voor iedereen die vanaf nul bouwt, vooral als hij van plan is om gebruik te maken van vloerverwarming, moeten ze een serieuze overweging zijn.

Het is duidelijk dat de warmtepompen hier blijven staan en verkocht zullen blijven worden. Dus hoe krijg je het goed, en wat zijn de nieuwste dingen om naar te zoeken?

Noot van de redactie: Homebuilding.nl werkt samen met de beste Britse warmtepompspecialisten om uw wensen met hun producten en diensten op elkaar af te stemmen. Beantwoord gewoon een paar vragen over wat u nodig heeft van uw warmtepomp en wij brengen u in contact met een geschikte partner.

Bespaar tijd door de prijzen te vergelijken
Ontvang productinformatie en prijzen van onze vertrouwde leveranciers
Privacybeleid
Welk type warmtepomp zoekt u?

 

VOLGENDE
Berekening van de efficiëntie
De prestaties van de warmtepomp na installatie worden uitgedrukt als een Seizoenscoefficient of Performance (SCOP). Dit getal is niet alleen een factor van de kit, maar ook van het specifieke ontwerp (bijv. gebruik van vloerverwarming, etc.).

Normaal gesproken verwachten luchtwarmtepompen een SCOP van ongeveer 3,2 (d.w.z. 1kW elektriciteit zorgt voor 3,2kW warmte) en bodemwarmte meer zoals 4. Aangezien elektriciteit, die gebruikt wordt om de pomp aan te drijven, ongeveer drie keer zo duur is als gas, zijn warmtepompen meestal niet levensvatbaar voor die eigenschappen op netgas.

Hoe kies ik de juiste maat warmtepomp?
De juiste maat is cruciaal, maar de standaard loodgieter is niet uitgerust om te berekenen wat de juiste maat is. Ze hebben het nooit hoeven doen omdat een conventionele ketel veel toleranter is.

Het heeft een gespecialiseerde warmtepompinstallateur nodig, ondersteund door goede software van de fabrikant, om de juiste berekening te maken. Het beoordelen van de pogingen van een installateur om uw warmtepomp correct te dimensioneren is een goede manier om te beginnen met het begrijpen of zij de juiste installateur voor u zijn.

Een overgedimensioneerde warmtepomp geeft meer warmte af die het nodig heeft om korter te werken om de gewenste temperatuur te bereiken – dit wordt kortcyclen genoemd. Een ondermaatse warmtepomp werkt het grootste deel van de tijd op zijn maximale en minst efficiënte vermogen.

(MEER: Vraag een offerte aan voor uw warmtepomp)

Wat is een Inverter Heat Pump?
Tot voor kort waren niet-omvormer-warmtepompen de norm. Ze werken door aan of uit te schakelen.

Omvormerwarmtepompen werken geleidelijker en verhogen of verlagen het vermogen om aan de heersende omstandigheden en vraag te voldoen.
Elke keer dat een warmtepomp wordt opgestart, verbruikt deze energie om de druk in het systeem in evenwicht te brengen en het koudemiddel op de juiste temperatuur te brengen voordat het verwarmingsproces kan beginnen.
Een inverter-warmtepomp kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, nooit of zelden uitschakelen, waardoor de verliezen door het stoppen en starten worden geëlimineerd.
Een continue 24/7 werking lijkt misschien vreemd voor degenen onder ons die gewend zijn om de ketel onder controle te hebben, maar sommige fabrikanten beweren dat ze door deze methode tot 30% van de bedrijfskosten kunnen besparen.

DR1 DR2 DR3 DR4 DR5 DR6 DR7 DR8 DR9 DR10 DR11 DR12 DR13 DR14 DR15 DR16 DR17 DR18 DR19 DR20 DR21 DR22 DR23 DR24 DR25 DR26 DR27 DR28 DR29 DR30 DR31 DR32 DR33 DR34 DR35 DR36 DR37 DR38 DR38 DR39 DR40 DR41 DR42 DR43 DR44 DR45 DR46 DR47 DR48

Scroll naar boven