Eco Huizen

15 Inspirerende Eco Huizen
Eco-woningen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar hebben ook vaak veel lagere exploitatiekosten. Bekijk deze ontwerpinspiratie voor uw eigen eco-woning eens

Steenachtige ecobouw in Schotland

De term eco-woning wordt in grote lijnen gebruikt om elk huis te beschrijven dat is ontworpen met het oog op duurzaamheid of milieuoverwegingen. Dit kan variëren van het uitrusten van uw huis met de nieuwste duurzame technologie voor warmte en elektriciteit, tot het bouwen van een huis dat in de eerste plaats een lage energievraag heeft.

Met zoveel factoren om te overwegen, worden eco-woningen beschouwd als een gecompliceerde onderneming, maar laten we ons inspireren door onze keuze voor ongelofelijke milieuvriendelijke ontwerpen.

1. 1. Duurzaam Schots huis
Eikenhouten frame, gelijkvloerse eco-zelfbouw in Schotland

Dit uitgebreide huisje is een mooi voorbeeld van het gebruik van natuurlijke materialen – een groen eikenhouten frame en organische verf – om interessante vormen en een mooie afwerking te creëren. Er is gebruik gemaakt van een bodemwarmtepomp en schapenwolisolatie om een lage CO2-voetafdruk te behouden. Het uitbreidingsplan is ontworpen door de schoonzoon van de eigenaar, waarbij het eikenhouten frame is ontworpen en vervaardigd door Carpenter Oak and Woodland.

2. 2. Een Schots earthship
Earthship eco zelfbouw in Schotland

(Beeldkrediet: Katy Sutherland)
Stephen en Rhona Graham bouwden zes jaar lang hun eigen zelfbouw met een lage impact in het noorden van Schotland – de bouw kostte slechts 80.000 pond. Rubberen banden, bierblikjes en strobalen vormen het huis dat is bedekt met een grasdak.

3. 3. Houtskeletbouw Groen Huis
Strobalen eco zelfbouw

Anthony Lamb en Andy Andrews hebben zelf een charmant nieuw duurzaam huis gebouwd met behulp van Douglas sparrenframe en strobalen. Het duurzame karakter van het huis is aanwezig in de gehele afwerking, omdat de kalk op de balen een rustiek en ontspannen gevoel geeft, terwijl de driedubbele beglazing en de geïnstalleerde fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen extern worden weergegeven.

4. 4. Eigentijds turnkey passiefhuis
Een hedendaags witgesmolten Passiefhuis zelfgebouwd

(Beeldkrediet: Nigel Rigden)
Richard en Rachel Stent hebben hun oude huis uit de jaren dertig in slechts vier maanden tijd vervangen door een eigentijds PassivHaus. Hun nieuwe, witte huis werd als turnkey-project gebouwd door het pakketbedrijf Hanse Haus.

5. 5. Een eco-woning in het bos
Een met hout beklede eco-zelfbouw in een beschermd gebied

Bijna volledig ondergedompeld in de bosbouw, is deze zelfbouw zo groen als ze komen. Gebouwd uit structureel geïsoleerde panelen (SIP’s) in de tuin van de oude woning van de huiseigenaren, zijn de buitenafwerkingen van de muren, het dak en de ramen gecertificeerd duurzaam zachthout dat in Schotland wordt gekweekt.

6. 6. Een Nul-Koolstofwoning
Een nul-koolstof ecohuis in Wales

(Beeldkrediet: James French)
Architect-eigenaren Catherine Roberts en Steven Harris bouwden hun zero carbon woning voor slechts 175.000 pond. Het creëren van een sterk geïsoleerde, luchtdichte constructie was essentieel. Om dit te doen, hielden ze het eenvoudig: het huis is gebouwd met standaard blokwerk spouwmuren, met een 300mm spouw – in plaats van 100mm – vol met Rockwool spouwmuurisolatie.

Het huis beschikt ook over een zonnepaneel en een houtkachel met achtergrondketel. Beide zijn verbonden met een thermische opslagplaats die voorziet in alle behoeften aan warm water en ruimteverwarming voor het huis.

7. 7. Een biologische eco-woning
Een vuursteen en rietgedekte eco-bouwstijl op een hellend terrein

(Beeldkrediet: Simon Maxwell)
Er werd voor het eerst een stoffen constructie gemaakt op een hellend terrein. Bij het ontwerp en de bouw van deze nieuwe woning stonden een hoge mate van isolatie en luchtdichtheid centraal. Het huis beschikt ook over hernieuwbare energiebronnen en ecotechnologieën zoals grond- en luchtwarmtepompen, zonnepanelen en thermische zonne-energie, evenals een passief ventilatiesysteem.

8. 8. Een koolstofvrije boerderij
Steenachtige ecobouw in Schotland

(Beeldkrediet: Andrew Lee)
Dit off-grid huis, dat meer energie opwekt dan dat het gebruikt, is gebouwd met zoveel mogelijk lokale materialen. Zo hebben de zelfbouwers achter dit project, boer Neil Gourlay en zijn vrouw Mary, 500 ton steen voor de gevelbekleding uit de omliggende velden gehaald. Eikenhouten bekleding is afkomstig van de omringende, door de wind gevelde bomen en de 150 mm dikke isolatie van schapenwol is afkomstig van Neil’s eigen kudde.

9. 9. Snijafval Zelf bouwen
Een klein, met hout bekleed ecohuisje op het eiland Skye

(Beeldkrediet: Andrew Lee)
Gebouwd op een budget van slechts £123.000, toont dit huis een groot gebruik van eco-minimalisme – een hoog niveau van isolatie betekent dat het een lage vraag naar verwarming heeft, waardoor de behoefte aan potentieel dure hernieuwbare energiebronnen teniet wordt gedaan.

10. 10. Eikenhouten frame Passiefhuis
Eikenhouten frame Passiefhuis

(Beeldkrediet: Joseph Holder)
Phil en Yvonne Garnett zelfgebouwd is het eerste Engelse Passivhaus met een eikenhouten frame. Ontworpen door Eroarc, maakte deze zelfbouw gebruik van een sterk geïsoleerd inkapselingssysteem (geleverd door Oakwrights) om de passiefhuisstatus te bereiken.

houtskeletbouw houtskeletbouw prijs houtskeletbouw opbouw houtskeletbouw nadelen dewaele houtskeletbouw houtskeletbouw details houtskeletbouw zelfbouw opbouw houtskeletbouw houtskeletbouw limburg houtskeletbouw tuinhuis prijs houtskeletbouw zelf houtskeletbouw maken architect houtskeletbouw horemans houtskeletbouw houtskeletbouw voor en nadelen nadelen houtskeletbouw prefab houtskeletbouw houtskeletbouw aanbouw houtskeletbouw sleutel op de deur prijzen houtskeletbouw tekening houtskeletbouw west vlaanderen kostprijs houtskeletbouw 3d houtskeletbouw houtskeletbouw cataloguswoning houtskeletbouw chalet houtskeletbouw details kozijn houtskeletbouw garage houtskeletbouw of traditioneel houtskeletbouw prijzen duitsland houtskeletbouw tuinhuis plan houtskeletbouw zandhoven houtskeletbouw zelf plaatsen nadelen van houtskeletbouw optoppen houtskeletbouw voorbeelden houtskeletbouw voordelen van houtskeletbouw beste houtskeletbouwer dampopen houtskeletbouw dupac houtskeletbouw gemene muur bij houtskeletbouw houtskeletbouw constructie details houtskeletbouw details fundering houtskeletbouw engels houtskeletbouw funderingsdetail houtskeletbouw huis prijzen houtskeletbouw kangoeroewoning houtskeletbouw levensduur houtskeletbouw overspanning houtskeletbouw vorselaar houtskeletbouw waarschoot kostprijs houtskeletbouw woning living wood houtskeletbouw aanbouw houtskeletbouw zelf doen bijbouwen in houtskeletbouw cambara houtskeletbouw eco houtskeletbouw gevel houtskeletbouw gewicht houtskeletbouw houtskeletbouw afmetingen houtskeletbouw de noordboom houtskeletbouw firma’s houtskeletbouw geluidsoverlast houtskeletbouw leuven houtskeletbouw ronse houtskeletbouw verdiepingsvloer houtskeletbouw voordelen en nadelen houtskeletbouw waasmunster isolatie houtskeletbouw prijzen houtskeletbouw raam in houtskeletbouw tuinhuis houtskeletbouw vorstrand detail houtskeletbouw aanbouw houtskeletbouw kosten amerikaanse houtskeletbouw dampopen folie houtskeletbouw detailtekening houtskeletbouw dewaele houtskeletbouw ervaringen dewaele houtskeletbouw nv diy houtskeletbouw funderingsaanzet houtskeletbouw